HTML

Sötét középkor

Középkori myth buster. Vonszoljuk végre az elnyomott parasztokat és az első éjszaka jogát a történelem vérpadára.

Friss topikok

  • Abrakadabra777: KIDURRANT „FÖLD-FÚJTON” ESZMÉLNEK A BEPÖRGETETT DARWIN MAJMOK!!! KEREK E VILÁGUNK TEREMBURA ALA... (2020.06.10. 00:19) 2# Lapos vagy gömbölyű?
  • Abrakadabra777: IDÉN 137 ÉVE VÉREZTETTÉK KI A ZSIDÓK SOLYMOSI ESZTERT TISZAESZLÁRON; - AMINT AZT MUNKÁCSY MIHÁLY M... (2019.08.31. 16:05) Cion bölcsei és a lázadó csordák, avagy a filológia dicsérete.
  • anaphylaxiás sokk: Egy föiskolai jegyzet átdolgozása volt ez a könyv. (2019.01.08. 18:37) Vallomás a Waltermáriáról
  • Untermensch4: Rudolf Pörtner: A Szent Sír Hadművelet c könyvében a keresztesek lovagkodásáról ír. Kb ha meg tudt... (2015.10.28. 18:36) 5# Lovagokról
  • Brendel Mátyás: "Deviancia, és nem elterjedt szokás. " ha elismered, hogy deviancia volt, akkor elismered a létez... (2013.11.02. 17:25) 1# Az erényöv

2010.03.15. 07:30 Molay

Vallomás a Waltermáriáról

Nemrégen betévedtem egy tankönyvboltba és a polcokat böngészve megpillantottam azt a rémregényt, amely annyi szenvedést okozott a középiskolai történelemórákon. Nem vitás: ha csak Walter Mária tankönyvén múlt volna, most generációk gyűlölnék a történelmet. Ezt a célját talán még a középkori mezőgazdasági átalakulás kalandos fordulatainak öt oldalas bemutatásával sem sikerült elérnie; az azonban bizonyos, hogy tanárok és diákok szemléletére egyaránt rányomta a marxizmus bélyegét. Igaz, nélküle valószínűleg ez a blog sem indul el.

A Waltermária azonban – s ezzel a könyvesboltban szembesültem – továbbra is itt van köztünk. Leemeltem a polcról a mű egy illatos, frissen nyomott példányát, megcsodáltam a borítón a wellsi székesegyház gótikus káptalantermét, s felütöttem. A negyedik oldalon a cím alatt: átdolgozott kiadás. Szkeptikusan lapoztam tovább, s nem kellett csalódnom. A Nemzeti Tankönyvkiadó által kiadott Walter továbbra is az, ami volt: vádirat a középkor elleni koncepciós perben.

Tankönyvünk meg sem kísérli az elfogulatlanság látszatát kelteni. Magától értetődik, hogy a marxista történelemszemlélet az egész művön végighúzódik, csupán annyi változott, hogy a ma már vállalhatatlan szavakat (pl. osztályharc) egyszerűen kihagyták az új, „átdolgozott” kiadásból. Az elviselhetetlenül száraz gazdaság-, technika-, és társadalomtörténeti fejezetek egyhangúságát gúnyos szónoki kirohanások törik meg, amelyeknek egyetlen céljuk, hogy lerántsák a leplet a „szemforgató” középkorról. Íme, néhány tanulságos részlet:

 

Közben tragikusan végződött a „gyermekek keresztes hadjárata”, pedig azt hitték, „az ártatlanok biztosan győzni fognak a pogányok felett!” A papságtól fanatizált szülők egymással versengve ezrével küldték el gyermekeiket az általuk nem sejtett biztos halálba. (17. o.)

 

A gyermekek keresztes hadjárata természetesen slágertéma, nem maradhat említetlenül egyetlen tankönyvben sem, s valóban nem tartozik a történelem legszívderítőbb fejezetei közé. Ám a drámai kommentár rosszindulatú célzatossága fájó.

 

A kolostorokban a férfi és női szerzetesek buzgón másolták a vallásos tárgyú irodalom mellett az ókori pogány írók műveit is. A legendákat, a szentek életét és cselekedeteit a hívek okulására szánták, mert (!) a valóság merőben mást mutatott: kegyetlenséget, erőszakot, véres háborúkat, nyomort, gyűlölködést. (31. o.)

 

A kegyes irodalomból így lesz a nép mákonya, amelyből mélyeket szippantva az egyszerű nép elviselhette a „sötét” középkort. Természetesen az utóbbi kifejezés sem ismeretlen Walter Mária számára:

 

Ez idáig úgy tudtuk, hogy a korszak a „sötét” jelzőt a virágzó ókori civilizációk utáni kulturális visszaesés miatt kapta, de meglehet, hogy szó szerint vehetjük a kifejezést. Ír paleökológusok (Queen’s University Belfast) ugyanis az ősi fák gyűrűinek vizsgálatából arra következtetnek, hogy 540 körül globális környezeti katasztrófa játszódott le a Földön. (…) Csillagászok szerint 400 és 600 között a Naprendszerben felrobbant egy üstökös, amelynek darabjai a Földet is elérték, erős robbanásokat és a Föld drámai lehűlését okozva. A meteorzápor miatt a légkör porral és gázokkal telítődött, a Nap fénye nehezen érte el a Föld felszínét. (36. o.)

 

Tessék, tehát nemcsak a fejekben, hanem odakinn is sötétség uralkodott. Ez a bekezdés egy 2001-es História-számban megjelent cikken alapul, megfogalmazását már nem a kommunista kultúrpolitika befolyásolta – legalábbis nem közvetlenül. Nem úgy, mint a középkori oktatásról szóló passzust. Lássuk, hogy a szerző mit tartott érdemesnek közölni erről a témáról:

 

Illik szólnunk a diákokról, tanítókról, világi tudósokról is. A nevelésben a testi fenyítés volt a legfőbb eszköz. Azt tartották, hogy „aki szereti gyermekét, az megveri”. Tanulók, tanítók együtt vonultak ki a közeli erdőbe nyír- és mogyorófavesszőt nyesni az iskola számára. A kirándulás ünnepnek számított. (…) A középkorban egy német tanító statisztikát készített működésének 52 „áldásos” évéről. (…) Összesen 2 millió 223 ezer 140 esetben alkalmazott testi fenyítést. A reneszánsz pedagógusai már tiltakoztak a verés ellen, de az nem szűnt meg. A verés „elmélete” kézenfekvő: az alávetettek féken tartásának hatásos eszköze volt, és nemcsak az iskolában; a mindenkor uralmon levő alkalmazta a gyengébbel szemben. A pálca jelkép lett. Használója „hű és engedelmes” alattvalókat kívánt idomítani vele. (36. o.)

 

A verés-narratívához méltó a bűn és büntetés narratívája, amelynek a könyv két bekezdést is szentel:

 

Ebben a felfokozott igazságvágyban a pogány barbarizmus keveredik a keresztény társadalom felfogásával: az szelídséget, megbocsátást hirdetett, így igyekezett enyhíteni a jogi szokásokat. Másrészt pedig jobban kiélezte a jogérzéket, mert a primitív bosszúvágyat a bűn iránti gyűlölettel tetézte.

(…) A szenvedéseket és a halálfélelmet még az örök kárhozat bizonyosságával is növelni akarták. Az igazságszolgáltatást vásári mulatságnak is tartotta. (…) A nép igazságérzete a legkegyetlenebb büntetést is szentesítette. Egyáltalán nem ismerte azokat a fenntartásokat, amelyek ma befolyásolják a bűntettek megítélését: a kételyt, hogy a bűnöző beszámítható-e; hogy a társadalom nem vétkes-e az egyes emberek bűnében; azt az óhajt, hogy a bűnöst inkább javítsák meg. A középkor csak két végletet ismert: a kegyetlen büntetés teljes betöltését vagy pedig a teljes megkegyelmezést. (35. o.)

 

Személyes kedvencem a mai utolsó szemelvény, szerintem nem szükséges hozzá semmilyen kommentár:

 

Az egyház is szabályozta a paraszt életét. Böjtjeivel befolyásolta étkezési szokásait, munkaszünetes napjaival pihenésre, megújulásra kényszerítve a robotolásban kifáradt és saját gazdaságára már alig elég munkaerőt.

 

 

Lépes György mohóságától az öntudatra ébredt polgárságon és az egymást féktelen dühvel irtó nemességen át az élethalálharcot vívó moszkvai nagyfejedelemségig szinte minden oldalon tetten érhetjük a velünk élő szocializmust. A Walter most is forgalomban van, továbbra is mérgezi az elméket. Szemlélete modernebb tankönyvekben is visszaköszön. Lenne mi ellen keresztes hadjáratot hirdetni.

 

15 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://sotetkozepkor.blog.hu/api/trackback/id/tr51840229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszakiszel 2010.03.15. 10:20:32

Elképesztő, miket ír a szerző!! Nem nagyon tudok semmit hozzátenni a leírtakhoz, csak azt, hogy már gimis koromban is utáltam ezt a könyvet... :)

Demotivátor 2010.03.15. 11:32:29

Nagyon jó!

Valami azt súgja, hogy jó pár poszt kitelne csak Walter Marival. Remélem lesz még róla írás, hisz tényleg csak találomra fel kell lapozni és dől ránk a durva manipulatív szöveg.

rettentó 2010.03.16. 13:18:44

Én is ezt szívtam magamba. Az egyetemen hála Istennek Katus Lászlót is hallgattam, meg akkor szerettem bele a gótikába.

papillon 2010.03.22. 15:24:25

A blog témája és a blogíró elmélkedéseinek színvonala igencsak egybevág.

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2010.03.22. 21:19:11

@papillon: ha ez dicséret köszönöm. Ha egy kritikus hozzászólás bevezető sorai, folytatná?

Locassen 2010.03.23. 21:48:43

@Molay: ne reménykedj:)

Egyébként a szemelvények tényleg elborzasztóak, különösen az a kétbekezdéses jogfilozófiai eszmefuttatás, a kódexolvasó köznépről meg a naprendszerben robbanó üstökösről nem is beszélve.

G.d.Magister · http://laudator.blog.hu/ 2010.05.04. 00:15:56

Nagyszerű poszt! S visszagondolva: tényleg mennyire utáltam ezt a tankönyvet! Bizonyára vannak mára a piacon jobbak, azokról is kéreteik reci.

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2010.05.26. 00:39:00

@G.d.Magister: Tervezem, csak be kell az új könyveket is szereznem. Azt gyanítom, hogy az "anyag" nem változott, legfeljebb a szemléleten finomítottak. De hogy mit tartunk fontosnak a középkorból, azt már kétszáz éve ugyanaz a kánon határozza meg :(

bucsin · http://bicig-bithe.blog.hu/ 2010.06.06. 11:00:59

a marxizmust nagyon nehéz kigyomlálni a töriből, mert az osztályharc elméletével nagyon egyszerűen le lehet írni a folyamatokat
a középkorról gyakran jut eszembe egy kis részlet geoffroy de villehardouin: bizánc megvétele c. remek művéből, a történet szerint két hajó találkozott a tengeren, az egyik éppen a szentföldre ment, teli volt délceg katonákkal, mikor ezt megtudták a másik vitorlásban lévők, sokan átszálltak, mondván, hogy ezek a vitézek biztos valami nagyszerű dolgot fognak végrehajtani, csatlakozzunk hozzájuk!

Szerk · www.addictus.blog.hu 2010.08.03. 01:18:46

Érdekes post, de WM-nek ebben történetesen igaza volt:
" a valóság mást mutatott - kegyetlenséget, erőszakot, véres háborúkat, nyomort, gyűlölködést. "
Persze ostobaság lenne kijelenteni, hogy csak ebből állt !
Bármennyire is lenyűgöz a középkor világa, hálát adok a JóIstennek hogy nem akkor születtem... :)

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2010.08.03. 13:18:12

"JóIstennek hogy nem akkor születtem... :) "

@Szerk: Hanem a kegyetlenséget, erőszakot, véres háborúkat, nyomort és gyűlölködést teljességgel nélkülöző 20. században? :)

stulquec 2011.01.08. 06:30:15

Walter Mária a középiskolai történelem tanárom volt a székesfehérvári Hunyadi Mátyás Közgazdasági Szakközépiskolában. Sajnos nekünk kötelező volt az ő könyvéből tanulni, attól függetlenül szerettem meg a törit. Pécsre mentem töri szakra, ahol a középkort már Katus Laci bácsi könyvéből tanultam, ill. olvastam Szűcs Jenőt, Font Mártát, Kristót, Kubinyit stb.

Egyébként Walterről még annyi infó, hogy 20 évig igazgatóskodás után küldte el az önkormányzat nyugdíjba 2008/2009-ben. Azóta már nem tanít.

Sajnos amíg a középiskolai történelemtanítást ilyen könyvekből tanítják nem fogják a diákok megszeretni a történelmünket.

chabbix 2011.04.30. 01:16:30

Minap került a kezembe, ennek a nőnek a "történelem" könyve. Megfogva, csak úgy, megpörgettem, IV.Bélánál állt meg. Pár sort elolvastam,majd hanyatt vágtam magam. Azt írja, "ex cathedra",hogy a tatárdúlás után, IV. Béla románokat telepített Erdélybe! Értitek? Románokat! ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Erdélybe!!!!!
Ahogy olvastam fent,sokaknak megvan a véleménye a vénasszony történelmi ismereteiről, de ez minden határon túl ment! Hiszen a normál (!) és nem a marxista-leninista történelem-tudomány szerint, még az is csak feltételezhető, hogy a Balkánról menekülő, a Keleti-Kárpátokon túli-, illetve a Déli-Kárpátok belső területeire érkező, még mindíg vándorló, primitív törzsi kultúrában élő dák törzsek letelepedését hallgatólagosan tudomásul vette, vagy engedélyezte-e IV.Béla.
De ilyent leírni egy oktatási anyagban, hogy behívta a ROMÁNOKAT?????!!!ERDÉLVBE!!!!???Komolyan megkaparom magamat! A vén csicskától pedig megvonnám a nyugdíját!
Persze nem véletlen a szemlélet, hiszen a Nemzeti Tankönyvkiadó, a LOP STOP-os Kuncze legnagyobb rablása volt! Akinek itt tankönyvét adják ki, megnyugodhattok, az egy ősbolsi, liberál-bibsi "szakember". A kiadót ugyanis óriási, de azóta sem foglalkoznak vele, fideszes szájkaratés músorok, botrányok közepette, a Kuncze család és tsai. szerezte meg, 2004-ben, mindössze 4 milliárd forintért. Hitelre, amelynek lejárati ideje (értsd a 4 milliárdnak) 2 év volt. A kiadó forgalmához képest röhejesen alacsony. Még most is élnek és virulnak, Kunczéné igazgat, a bajszos rabló uszít, s tonnaszám jelentetik meg a walter-ormos-glatz és társaik féle koh(n)-olmányokat, hogy ne is folytassam tovább a sort!

Hun Félix 2016.08.11. 10:04:48

Nagyon jó ez a könyv bemutató. Jól rávilágít arra, hogy a XXI. századi ideológiával hogyan (nem) kell elfogultan megítélni a középkort. A történész nem hivatott politikai eszmék terjesztésére. A történetírásban pedig elfogadott az, hogy minden történelmi eseményt a kor mércéjével kell megítélni.
Walter Mária mind a két követelménynél megbukott a vizsgán.
De a legrosszabb az, hogy tárgyi tévedésektől sem mentes a könyv. Pl. Kálvin János esetében azt a könnyen cáfolható hamis kijelentést fogalmazza meg, hogy "rendeletére tartóztatták le és égették meg" szervét Mihályt. Ennek az ellenkezője igaz: Kálvin levelet írt szervét Mihálynak, hogy ne menjen Genfbe, mert ott megölnék. Amikor mégis oda utazott és Szervétet halálra ítélte a városi tanács (és nem Kálvin János!) azért emelte fel a szavát, hogy legalább ne égessék meg, hanem csak végezzék ki a halálraítéltet. De ez a kívánsága se teljesült.
És még ezek után azt írja Walter Mária, hogy "Kálvin despotikus hatalmat gyakorolt Genfben"? Akkor, hogy nem hallgattak rá?

anaphylaxiás sokk 2019.01.08. 18:37:22

Egy föiskolai jegyzet átdolgozása volt ez a könyv.
süti beállítások módosítása